PRZEPIS NA RISOTTO MOJITO

Włoskie Risotto

Od kilku dni jestem w moim domu rodzinnym w deszczowym Gdańsku, ale jeszcze tydzień temu bardzo cierpiałam na 40-stopniowe włoskie upały. W taką pogodę nie chce się za bardzo nic robić, nawet jeść. ( :O ) Ale mus to mus, coś jeść trzeba, także razem z moim chłopakiem zabraliśmy się za szukanie przepisów, które nadawałaby się na upalne lato. Znaleźliśmy pewną inspirację, którą lekko zmodyfikowaliśmy, nadając jej nazwę Risotto Mojito, z racji głównych składników, którymi są mięta oraz limonka (nie, nie rum, chociaż może spróbuję następnym razem :D ). Połączenie, przyznacie, orzeźwiające. Do tego przygotowanie niezbyt czasochłonne, także nie trzeba za długo grzać się dodatkowo przy kuchence. Jako że ten nasz kulinarny eksperyment przyniósł satysfakcjonujące efekty, postanowiłam podzielić się z Wami pomysłem.

Uwaga! Zanim zabierzecie się do przygotowywania jakiegokolwiek risotta, polecam lekturę tego świetnego artykułu, który bardzo jasno i dokładnie tłumaczy wszystkie zasady, do których należy się zastosować, aby przygotować naprawdę pyszne i naprawdę włoskie risotto. Pamiętajcie, że w kuchni to, co na pozór wydaje się najłatwiejsze (bo co to za problem ugotować ryż w rosole?), zazwyczaj najłatwiej zepsuć! Dlatego jeszcze raz szczerze zachęcam Was do lektury tego mini podręcznika, a kiedy już będziecie gotowi, wróćcie do poniższego przepisu i zabierzcie się za gotowanie :).

Czas przygotowania: 30 min

Czas gotowania: 40 min

Składniki (porcja dla 4 osób):

– 240 gr ryżu

– 2 limonki (uwaga! sok z dwóch limonek nada bardzo intensywny, kwaskowaty smak, także według gustu możecie dodać go mniej lub dosłodzić, jeśli risotto okaże się jednak za kwaśne)

– 2 kostki rosołowe lub warzywa na bulion

– 1 mała cebula

– oliwa

– łyżka masła

– 4-5 gałązek mięty (po około 8 listków)

– 2-3 łyżki parmezanu

– sól do smaku

– malutka ostra papryczka (fakultatywnie)

Przygotowanie:

  1. Przygotować garnek bulionu warzywnego (nie mięsnego, bo będzie miał zbyt intensywny smak).
  2. W międzyczasie zetrzeć skórkę z limonek (uważając, żeby nie zetrzeć białej części, bo jest gorzka) i wycisnąć z nich sok oraz posiekać listki mięty.
  3. włoskie risottoPosiekać cebulę i podsmażyć ją na rozgrzanej oliwie na pojemnej, głębokiej patelni lub woku. Jeśli lubicie pikantne smaki możecie dodać małą ostrą papryczkę przekrojoną na pół.
  4. Jak tylko cebula się zeszkli, dodać ryż i prażyć go przez jakąś minutkę, po czym zacząć stopniowo dodawać bulion (po kilka łyżek kuchennych jednorazowo) w miarę jak bulion będzie wyparowywał, aż do końca gotowania. W połowie procesu gotowania (po około 15-20 minuti) dodać sok z limonek.
  5. Na koniec gotowania dodać masło i parmezan i dobrze wymieszać.
  6. Posmakować i posolić do smaku.
  7. Podawać ze skórką limonki i posiekaną miętą.

A gotowe danie wygląda tak:

włoskie risotto

A co na deser? Polecam równie lekką i przyjemną panna cottę! :)

I na koniec jeszcze mała niespodzianka dla pasjonatów nie tylko kuchni włoskiej, ale również języka włoskiego. Mini słowniczek związany z tematyką posta.

risotto słówka język włoski

 

Jeśli macie ochotę poznać więcej kulinarnego słownictwa zapraszam do specjalnie dla tego celu przygotowanego przeze mnie cyklu “Włoski na talerzu”: